Spali jste už v rakvi?

Tedy pardon. V kapsli. Začalo to v Japonsku. Přepracovaným manažérům se nechtělo po práci vracet domů. Raději se uložili do hi-tech rakví nedaleko svých kanceláří. Dnes se kapslový fenomén šíří po celém světě. Nahrazuje společné pokoje hostelů. To jsem prostě musel vyzkoušet.

Surabaya je druhé největší město Indonésie. Promrzlý na kost jsem vystoupil z vlaku. Tohle nemám na tropických zemích rád. Nemilosrdně mrazivé klimatizace v dopravních prostředcích a obchodech. Často mám pocit, že mi propocené tričko doslova přimrzá k tělu.

K hotelu to bylo 20 minut chůze. Nebyl to však hotel ledajaký. Mířil jsem do hotelu kapslového. Tenhle typ ubytování jsem už dlouho chtěl vyzkoušet. Toužil jsem poznat, jak spí upíři. Moje rakvička nebyla ještě připravena. Personál mě odeslal do střešního bufetu. Stín, příjemný průvan, výborné jídlo, studené pivo. Tady se mi bude líbit.

Pan pokojský mě vyrušil ze střešní letargie. Rakev již prý čeká. Převzal jsem kartu na všechno. Na výtah, vstup do pokoje, otevření i oživení kapsle. V mém pokoji byly 4 rakvičky. 2 a 2 nad sebou. V zadní části místnosti byla sprcha a toaleta. Kartou jsem otevřel boční průlez rakve. Na čistě povlečené matraci na mě čekala lahev vody. V protější stěně bylo velké zrcadlo a všechny ovládací prvky. U mnohých jsem nepochopil, na co vlastně jsou. Nastavil jsem klimatizaci, nasadil sluchátka a přiloženým ovladačem pustil televizi, zabudovanou ve stěně u nohou. Chvíli běžela reklama na nejnovější kapsle, potom reklamy na saponáty, vložky s křidélky, prací prášky a jogurty. Jediný rozdíl proti našim reklamám byl, že zmíněné produkty předváděly sexy modelky v hindžábech. Jednoduše nekoukatelný program. Ale kapsle jsou přece hlavně na přespání, ne?

A jak se mi tedy spalo? Úžasně. Klimatizace lehce ševelila, kolem byla naprostá tma a ticho. Do dalšího tropického dne jsem se probudil vyspalý do růžova. Určitě to musím někdy zopakovat.

Jen jedna rada na závěr. Pokud jdete do sprchy ve spodním prádle, dejte pozor, ať si v rakvičce nezabouchnete kartu. Čekala by vás cesta na recepci s ručníkem kolem pasu 🙂

P.S: K dispozici jsou i rakve pro páry…

Galerie